window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-BE6T2PVZWW');

Brokk przedstawia nowy system bezpiecznego usuwania zgorzeliny z wnętrza wież podgrzewaczy

Zobacz wszystkie

21 May 2023 Komunikat prasowy

Nowy system bezpiecznego usuwania zgorzeliny z wież podgrzewaczy

Skellefteå, Szwecja

Brokk, wiodący światowy producent zdalnie sterowanych robotów wyburzeniowych, przedstawia Brokk Descaler, maszynę zaprojektowaną z myślą o usuwaniu materiałów ogniotrwałych, powłok i zgorzelin w wielu obszarach wieży podgrzewacza, głównie w instalacjach do produkcji cementu i aluminium. Dzięki wysięgnikowi teleskopowemu zapewniającemu wyjątkowy zasięg i zdalnie sterowanemu manewrowaniu, maszyna Brokk Descaler rewolucjonizuje metodę pracy przy usuwaniu podstropowego materiału w wieżach podgrzewaczy.

Bezpieczeństwo i higiena pracy to ważna sprawa i nieustanne wyzwanie dla cementowni na całym świecie. Praca związana z usuwaniem materiałów ogniotrwałych i zgorzelin w piecach cementowych i chłodniach narażała wielu pracowników na zagrożenia, lecz dzięki zastosowaniu zdalnie sterowanych robotów Brokk bezpieczeństwo uległo znacznej poprawie. Problemy z usuwaniem podstropowych materiałów ogniotrwałych i okładzin występują w wieżach podgrzewaczy od lat, lecz konwencjonalne metody nie gwarantują bezpiecznego i wydajnego rozwiązania.

Często, przed wysłaniem pracowników na rusztowania z ręcznymi narzędziami, wymagane są wstępne oględziny, co jest zarówno niebezpieczne, jak i czasochłonne. Maszyna do usuwania zgorzeliny Brokk Descaler ma korzystny wpływ na wydajność zakładu. Dzięki szybkiemu montażowi i ustawieniu maszyn, szybszemu wyburzeniu i brakowi konieczności ustawiania rusztowań czas przestoju ulega znacznemu skróceniu. A dzięki temu, że Brokk Descaler eliminuje potrzebę obecności ludzi we wnętrzu pieca, pracę można rozpocząć już przy 80°C.

Obecnie robotnicy narażeni są nie tylko na zagrożenia ze strony spadających odłamków, lecz także pyłu krzemionkowego, który przez skórę przedostaje się do organizmu. Ponadto znanym problemem są wibracje, na jakie narażeni są pracownicy używający ręcznych narzędzi, które są przyczyną schorzenia o nazwie „białe palce”. Obsługujący maszynę Brokk Descaler operator znajduje się na zewnątrz, dzięki czemu wyeliminowano lub znacznie ograniczono tego typu zagrożenia.

„Roboty Brokk od lat zastępują ludzi w usuwaniu podstropowych powłok i materiałów ogniotrwałych w piecach cementowych na całym świecie. Dzięki temu rozwiązaniu możemy również chronić robotników prowadzących prace we wnętrzu wieży podgrzewacza, gdzie ryzyko spadających gruzu jest tak samo oczywiste, jak w piecu.” mówi Joakim Furtenback, dyrektor ds. sprzedaży międzynarodowej w Brokk AB, Szwecja.

Brokk Descaler jest kolejną wersją standardowego robota Brokk, a zmodyfikowano go z myślą o tym, by bez ograniczania mocy mógł pracować w wieżach podgrzewaczy. Wysięgnik teleskopowy można wysuwać o jedną lub dwie sekcje, co pozwala na usuwanie zgorzeliny ze ścian wieży o średnicy nawet 9,5 m.

Wobec faktu, że wieże podgrzewaczy mają różne konstrukcje, a warstwa zgorzeliny pojawia się w różnych miejscach w zależności od ich konstrukcji, użytego surowca i innych czynników, wymagane jest elastyczne rozwiązanie. Robota Brokk Descaler zaprojektowano z myślą o zastosowaniu w różnych konstrukcjach. Z łatwością można go przetransportować w dowolne miejsce w wieży, gdyż mieści się w większości wind pasażerskich. Montaż i przygotowanie do pracy trwa krócej, niż trzy godziny, a potem operator może bezpiecznie nadzorować postęp prac przez luki pozostając na zewnątrz wieży, co pozwala na precyzyjną i kontrolowaną rozbiórkę.

„Po poznaniu korzyści płynących ze stosowania robota Brokk Descaler, nie ma już powrotu do niebezpiecznych metod stosowanych wcześniej”, stwierdza Joakim Furtenback.

Setki ton materiałów ogniotrwałych można usunąć przy zerowym kontakcie fizycznym i w znacznie szybszym tempie, niż wykonując to samo zadanie ręcznie. Zapewnia to wysoką wydajność oraz bezpieczeństwo pracowników. W ostatecznym rozrachunku tworzy się bezpieczniejsze miejsce pracy zapewniające większą wydajność.

Chcąc uzyskać więcej informacji prosimy się zwrócić do:
Brokk AB
Britta Larsson
Dział Marketingu
e-mail: marketing@BROKK.COM

Zobacz wszystkie

Dziękujemy!

Dziękujemy za e-maila. Odpowiemy w możliwie najkrótszym czasie!

// Zespół Brokk