window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-BE6T2PVZWW');

Brokk przedstawia system rozpylania mgły wodnej

Zobacz wszystkie
Brokk przedstawia system rozpylania mgły wodnej

21 May 2023 Komunikat prasowy

Firma Brokk wprowadza system rozpylania mgły wodnej optymalizując bezpieczeństwo w miejscu pracy

Las Vegas, USA

Brokk, wiodący światowy producent zdalnie sterowanych robotów wyburzeniowych, na wystawie CONEXPO-CON/AGG 2020 zaprezentował system rozpylania mgły wodnej. Najbardziej niebezpieczne cząsteczki pyłu to te, które nie są widoczne, dlatego nowy system Brokk wytwarza rozpyloną mgłę, która skutecznie wiąże unoszące się w powietrzu cząsteczki pyłu i wiąże je na poziomie gruntu. Ponadto mgła rozprasza się, nie tworząc kałuży, dzięki czemu w miejscu pracy zachowuje się bezpieczeństwo i czystość. System współpracuje ze wszystkimi zdalnie sterowanymi robotami wyburzeniowymi, skutecznie eliminując szkodliwy pył krzemionkowy powstający podczas prac wyburzeniowych.

Firma Brokk zaprezentowała nowy system na stoisku F101901 podczas wystawy CONEXPO-CON/AGG 2020 w Las Vegas w dniach 10-14 marca.

„Dla firmy Brokk bezpieczeństwo zawsze stało na pierwszym miejscu, dlatego od ponad 40 lat nasi inżynierowie nieustannie tworzą maszyny, osprzęt i technologie, dzięki którym operatorzy nie są narażeni na najbardziej niebezpieczne i karkołomnych sytuacje.” stwierdza Martin Krupicka, prezes i dyrektor generalny Grupy Brokk . „Jednak pył krzemionkowy pozostaje problemem, ponieważ trudno go opanować. Wcześniejsze metody ograniczania zapylenia pomagały, ale chcieliśmy znaleźć bardziej wydajne rozwiązanie, które zoptymalizowałoby bezpieczeństwo, nie tworząc przy tym bałaganu”.

Organizacje zajmujące się bezpieczeństwem i higieną pracy uznały pył krzemionkowy za poważne zagrożenie, i wprowadziły przepisy ograniczające dopuszczalne poziomy pyłu w branży budowlanej i rozbiórkowej. Różne firmy starają się sprostać tym wymaganiom na różny sposób. Niektórzy wykonawcy decydują się na użycie systemów zraszających, węży, zraszaczy i cystern z wodą.

Jednakże takie działania okazują się często mało skuteczne, a w niektórych przypadkach, wobec skrystalizowanego pyłu krzemionkowego – całkowicie nieskuteczne. Problem wynika z wielkości kropelek wody, które są znacznie większe od cząsteczek pyłu krzemionkowego, które mają wychwytywać. Cząsteczki krzemionki mają wielkość od 0,1 do 1000 mikronów, podczas gdy tradycyjne metody wytwarzają kropelki wody o wielkości od 200 do 1000 mikronów. Rozmiar i prędkość tych większych kropel powoduje, że powietrze i cząsteczki krzemionki opływają je w zjawisku znanym jako „efekt strumienia powietrza”. Zraszanie wężami i cysternami wodnymi jest najbardziej nieefektywne, ponieważ wytwarzają one największe krople, ale nawet mniejsze krople mogą odbijać cząsteczki krzemionki, które następnie przedostają się do płuc.

Wobec faktu, że cząsteczki krzemionki najlepiej wiążą się z kropelkami wody o podobnej wielkości, firma Brokk zaprojektowała system tłumienia pyłu, który wytwarza cząsteczki mgły o wielkości 10 mikronów. Tworzy on mgłę rozpylonej wody, która wychwytuje cząsteczki pyłu z powietrza i rozprzestrzenia się przy gruncie optymalnie je eliminując. System jest wbudowany w uchwyt narzędzia, a nie samo narzędzie jak we wcześniejszych systemach, zapewniając ochronę przed pyłem krzemionkowym podczas korzystania z dowolnego osprzętu Brokk – młotów, kruszarek do betonu i przecinarek bębnowych. Do maszyny dołączona jest hydrauliczna pompa wodna, do której wodę można doprowadzać z instalacji wodociągowej lub zbiornika.

Poza doskonałym tłumieniem pyłu, wytworzenie mgły wodnej wiąże się ze zużyciem mniejszej ilość wody w porównaniu z innymi metodami zraszania – zaledwie 0,2 litra na minutę – dzięki czemu jest znacznie bardziej ekonomiczna i przyjazna dla środowiska. Dzięki takiej oszczędności wody eliminuje się również kałuże i szlam, które się tworzą przy stosowaniu alternatywnych metod. Ogranicza to konieczność sprzątania po zakończeniu zmiany roboczej, zmniejsza ilość poślizgnięć i upadków, co ostatecznie przedkłada się na większe bezpieczeństwo w miejscu pracy i większą wydajność.

Chcąc uzyskać więcej informacji prosimy się zwrócić do:
Brokk AB
Martin Krupicka
CEO
e-mail: martin.krupicka@brokk.com

Zobacz wszystkie

Dziękujemy!

Dziękujemy za e-maila. Odpowiemy w możliwie najkrótszym czasie!

// Zespół Brokk